Eric Verlooij

Kan ik een ouwe telefoonkabel gebruiken als netwerkkabel

In veel oudere huizen zit niet in elke kamer een ethernetaansluiting, maar vaak wel een ongebruikte telefoonaansluiting. Zou je die ook als netwerkskabel kunnen gebruiken?

Op papier zou het kunnen. Van de acht draadjes van een UTP-stekker zijn er maar 4 in gebruik voor data. De andere 4 zijn voor POE, maar dat gebruiken de meeste huishoudens niet. En laten er nu eens precies 4 draadjes in  een telefoonsnoer zitten.

Je zou de telefoonstukken (RJ11) van de draad kunnen knippen en er zelf een netwerkstekker (RJ45) aan kunnen knijpen. Maar je kan ze ook kant en klaar kopen. Google op “RJ11 2 RJ45” kabels. Of het echt gaat lukken is sterk de vraag en hangt af van de kwaliteit van de telefoonkabel en de afstand, maar het is het proberen zeker waard. Zeker als de teefoonkabel langer dan 20 meter is, is de kans van slagen klein.

Lukt het niet dan kan je nog een sterk touwtje aan de telefoonstekker vast maken en hem er vanaf de andere kant er door heen te trekken. Daarna gebruik je het touwtje om een echte UTP kabel door te voeren. Iets meer gedoe en wat duurder maar dan heb je wel een echte UTP kabel liggen.

5 reacties

 1. Jeroen

  Beste Eric,
  Leuk dat je schrijft dat het de moeite van het proberen waard is. Mijn ervaring is dat het gewoon werkt en alle lengtes bij mij in gebruik zijn langer dan 20 m. Datasnelheden van 10 Mbit/seconde zijn zo goed als gegarandeerd, maar recente meting wees uit dat ik over 25 m norm 88 kabel (1x4x0,5) gewoon 90 Mbit/seconde haalde in beide richtingen. Over de 55 m lange norm 92 grondkabel (6x4x0,5) naar het tuinhuis gaat het met 40 Mbit/seconde toch ook nog acceptabel.
  Sinds kort zit er naar het tuinhuis een “ethernet IP over twisted pair converter” op één paar van de kabel naar het tuinhuis en die presteert 80Mbit/seconde up en down.
  Als je kijkt wat er kan met bestaande ouwe meuk, bespaar je jezelf een boel werk.

 2. Michel

  Hoi jeroen. Goed om te lezen dat het werkt. Heb je het met een adapter aangesloten of zelf de stekkertjes er aan geknepen. Wil het in mijn jaren 30huis ook gaan proberen toe te passen omdat ik niet gemakkelijk de draden kan vervangen. Schema van hierboven snap ik nog niet helemaal 🙂 zie blauw wit en wit blauw

 3. Jeroen

  Hoi Michel, goed dat je het ook gaat proberen. Ik heb naar mijn kantoortje toe gewerkt met RJ45 klapstekkers. Daarin kunnen die 0,5mm2 telefoondraadjes goed in.
  Betreffende het schema hierboven: Voor ethernet tot 100 Mbit gebruik je twee paren: oranje – oranje/wit en groen – groen/wit. Het paar blauw – blauw/wit doet niet mee, evenals bruin – bruin/wit. Die kunnen voor POE gebruikt worden.
  De telefoonkabel splits je in de paren rood – blauw en oranje – wit.
  In de klapstekker steek je het paar oranje – wit op pen 1 en 2 en rood – blauw op pen 3 en 6. Als er geen pen nummers in de stekker staan, dan zijn er kleurmarkeringen die corresponderen met het schema hierboven.
  Succes!

 4. Ruud

  Mannen bedankt, vandaag even moeten knutselen maar als je gewoon volgt wat jullie schrijven komt het goed. Telefoonkabel naar Utp tezamen meer dan 50 meter, stabiel 94 mbit!!!

  Helemaal super

 5. hans

  Hello jeroen, michel, waar kan ik de goede adapter kabels kopen voor 100Mbps aub?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Eric Verlooij

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑