De nieuwste Raspberry Pi kan je zowel via ethernet als met WiFi aan het internet verbinden. Maar je zou de WiFi ook kunnen misbruiken om de Raspberry als accespoint in te zetten. Het WiFi chipje van de RPI heeft maar een beperkt zendvermogen dus reken er maar niet op dat je op je zoldertje ook nog ontvangst hebt, het is vooral voor leuk.

Op github vindt je een Raspbean versie die alles al voorgeinstalleerd heeft. https://ronnyvdbr.github.io/ Installeer dit image op een SD-Kaart en verbindt de RPI via ethernet met je netwerk. Via het ipadres van de RPI kan je de router verder instellen en kunnen anderen jouw RPI-WiFi gaan gebruiken en loopt hun netwerkverkeer via jouw Raspberry. De inlog is username ‘pi’ en wachtwoord ‘raspberry’ de webinterface benader je met  ‘admin’ als username en ‘raspberry’ als wachtwoord. Het initiële wachtwoord van de wifi is raspberry.

Kunnen we dat verkeer dan ook afluisteren? Ja, dat kan zeker! Met tcpdump zie je alles wat er aan verkeer voorbij komt, maar het is zoveel, dat je er niet  makkelijk wijzer van wordt. Met Tshark (sudo apt-get install tshark) kan je er flink wat filters op loslaten om zo over te houden waar het jou omgaat. Natuurlijk kan je ook gewoon wireshark installeren en dan heb je een grafische interface als je daar van houdt.