Regelmatig kan je op Amazon laserprinters kopen voor prikkie. Vaak al onder de €50. Dit zijn meestal behoorlijk oude modellen die je alleen met een USB kabel kan gebruiken. Let er dus goed op dat de toner nog goed verkrijgbaar is. Ondanks het ontbreken van een netwerk printfunctie doen het vaak prima. Alleen als je dan met het hele gezien er op wil printen dan blijf sjouwen en je kabels wisselen.

Er zijn handige kastjes te koop die netwerprintertje voor je spelen. Bijvoorbeeld bij bol.com. Maar die kosten toch al snel 50 euro. Dat kan veel goedkoper als je het zelf maakt met een Raspberry Pi.

Daarom gaan we de printer aansluiten op een Raspberry Pi en installeren daarop het CUPS. Een printerserver die er voor gaat zorgen dat we via het netwerk onze printopdrachten kunnen sturen.

CUPS is niet veeleisend. De simpelste Raspberry Pi model volstaat. Zelfs een Raspberry Pi Zero van €5,50 volstaat. Een SD kaart met 8Gb opslag is voldoende. Als je een beetje scharrelt kan je voor minder dan een tientje netwerkfunctionaliteit aan zo’n spotgoedkope laserprinter toevoegen.

We beginnen met het installeren van CUPS

sudo apt-get install cups

CUPS heeft een heleboel dependencies nodig, dus het kan wel even duren voor die klaar is.

Daarna voegen we user pi toe, zodat je straks op de webinterface met je pi-account kan inloggen.

sudo usermod -a -G lpadmin pi

CUPS is nu geinstalleerd. Open jouw browser op de Raspberry Pi en surf je naar:

http://localhost:631/

Via de webinterface kan je je printer toevoegen. Kies hiervoor “Administratie” gevolgd door “Add Printer”. Als je aangeeft dat je de printer met iedereen in je netwerk wil delen kan iedereen los.

Het is slim om onderstaande 2 radiobuttons aan te vinden, zodat je overal vanuit je netwerk jouw printopdrachten kan sturen en bij de webinterface kan zodat je bijvoorbeeld ook een printjob kan cancellen.

  •  Share printers connected to this system
  •  Allow remote administration

Nu wordt het tijd om de netwerkprinter toe te gaan voegen. Met een beetje mazzel zien ze hem gelijk en voeg je hem met een keer klikken toe. Andere kan je bij printers de naam van de printer op zoeken en hem toevoegen “by name”. In mijn geval ziet zo’n link er dan zo uit.

http://192.168.1.116:631/printers/HP_Laserprinter